William Shakespeare

William ShakespeareWilliam Shakespeare (n. 23 aprilie 1564 - d. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. El este adesea numit poet național al Angliei și “Poet din Avon” (“Bard of Avon”) sau Lebăda de pe Avon, The Swan of Avon.
Lucrările sale au supraviețuit, incluzând unele colaborări, alcătuite din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, și alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse în fiecare limbă vorbită și sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg.

Multe dintre piesele sale au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetane, a cărui deviză era "Totus mundus agit histrionem", reluată în “Cum vă place“ sub forma metaforei lumii ca scenă de teatru: "All the world's a stage, And all the men and women merely players: They have their exits and their entrances". "Lumea întreagă este o scenă iar bărbații și femeile sunt actorii ei, ei intră și ies pe rînd din ea".
Rivalul cel mai important din epoca respectivă era Christopher Marlowe, dar acesta a fost ucis în urma unui conflict iscat din senin într-o cârciumă iar William Shakespeare a devenit dramaturgul cel mai jucat și mai respectat, inclusiv de regina Elisabeta. Recent, un celebru dramaturg englez contemporan, Tom Stoppard, a realizat scenariul filumului Shakespeare in love, propunînd o soluție cam ciudată și destul de controversată, el susține idee că moartea lui marlowe ar fi fost provocată de rivalitatea cu colegul său, Shakespeare, fapt neconfirmat de istoricii literari englezi. Unii cred că Phillipe Marlowe ar fi scris chiar o parte dintre piesele marelui Will, datorită faptului că lebăda de pe Avon ar fi provenit dintr-o pătură socială destul de umilă și nu ar fi posedat educația necesară pentru a scrie aceste piese sau sonete, din nou o teorie hazardată.

William Shakespeare s-a născut și a crescut în Stratford-upon-Avon. La vârsta de 18 ani, el s-a căsătorit cu Anne Hathaway, cu care acesta a avut 3 copii: Susanna, și gemenii Hamnet și Judith. Între anii 1585 și 1592, el a început o carieră de succes în Londra ca actor, scriitor și proprietarul unei părți a unei companii de jocuri numită “Oamenii Lordului Chamberlain” (The Lord Chamberlain's Men) , mai târziu știută ca “Oamenii Regelui” (King’s Men). Se pare că el s-a retras la Stratford în jurul anului 1613, unde a murit 3 ani mai târziu. Câteva recorduri ale vieții private ale lui Shakespeare au supraviețuit, și au existat speculații considerabile despre aspecte ca fizicul său, sexualitatea și credințele religioase, și dacă lucrările atribuite lui sunt scrise de alții.

Shakespeare a scris majoritatea muncii sale cunoscute între 1589 si 1613. Piesele lui de început au fost în special comedii și istorii, genuri pe care el le-a ridicat la punctul maxim de rafinament și artă până la sfârșitul secolului al 16-lea. . După aceea, el a scris în special tragedii înainte de aproximativ 1608, incluzând Hamlet, "Regele Lear" si Macbeth, considerate unele dintre cele mai strălucite lucrări în limba engleză. În ultima parte a vieții, el a scris comedii tragice, de asemenea știute ca aventuri romantice, și a colaborat cu alți dramaturgi.

Multe dintre piesele sale de teatru au fost publicate în ediții de diverse calități și precizii în timpul vieții sale. În 1623, doi din colegii săi de teatru au publicat “Primul coloncifru” ("The First Folio"), o ediție adunată din lucrările sale dramatice care le include pe toate, în afară de două din piesele de teatru care sunt doar acum recunoscute ca fiind ale lui Shakespeare.

Shakespeare a fost un poet si dramaturg respectat în acea vreme, dar reputația lui nu a crescut la înălțimile sale actuale înainte de secolul al 19-lea. Ideile romantice, în particular, întâmpină genialitatea lui Shakespeare, si Victorianii s-au închinat lui Shakespeare cu o stimă pe care George Bernard Shaw a numit-o “Idolatrizarea lui Shakespeare” . În secolul 20, munca lui a fost în repetate rânduri recunoscută și redescoperită de noi mișcări în performanță. Piesele lui de teatru ramân cât se poate de populare astăzi și sunt permanent studiate, jucate și reinterpretate în diverse contexte culturale și politice în întreaga lume.
Home | Citate Celebre | Autori | Categorii | Sitemap | Despre | Contact | Adauga un citat